Rom: Internationell filmfestival, 15 – 23 oktober 2009

Även i år är Rom redo att välkomna den stora italienska och internationella biografen, med den fjärde upplagan av den internationella filmfestivalen.

Chicago International Film Festival

Den internationella Rom filmfestivalen kommer att äga rum från den 15 till den 23 oktober i olika arenor och biografer runt om i Rom (evenemangets huvudkontor kommer som vanligt att vara Auditorium Parco della Musica), som kommer att vara värd för visningen av över 130 filmer, dokumentärer och kortfilmer. Ett så stort erbjudande kommer säkert att tillfredsställa det stora antalet biografälskare som har köpt cirka 20 000 biljetter efter den första veckan av förförsäljning, och det kommer förmodligen att boka 2-stjärniga hotell i Rom, en stad som nu kan erbjuda något mer till sina turister.

Hemligheten bakom festivalens framgång, som gör att den skiljer sig från andra filmfestivaler, finns i mångfalden av dess program, som inkluderar både kultiverade och populära filmer, båda verk som förverkligas av framväxande artister och filmer med stora internationella stjärnor. Och festivalen lockar verkligen inte bara dem som har en passion för den sjunde konsten, utan också de människor som inte kan beskrivas som filmfestivaler, och som kanske bestämmer sig för att resa till Rom av andra skäl än att titta på filmer.

De filmer som projiceras under Rom-festivalen är traditionellt uppdelade i olika kategorier: förutom det officiella urvalet, som inkluderar de filmer som tävlar om Marc’Aurelio Awards (bästa film, bästa skådespelare, bästa skådespelerska, Silver Marc’Aurelio Grand Jury Award), är mycket intressant också avsnittet “L’altro cinema – Extra”, i år inklusive en retrospektiv tillägnad Meryl Streep, den stora amerikanska skådespelerskan som har glatt och berört oss med sina briljanta föreställningar , och vem som kommer att tilldelas Golden Marc’Aurelio Acting Award under festivalen, och en retrospektiv tillägnad Luigi Zampa (missa inte visningen av den restaurerade versionen av “La Romana”, Zampas film från 1954 med Gina Lollobrigida).

The Updated 2010 Toronto International Film Festival

Avsnittet “Alice nella città”, inklusive 12 filmer tillägnade barn och barn, kan ses som en liten festival inne på festivalen, där spirande filmälskare inte kommer att vara passiva åskådare, tvärtom kommer de att spela en aktiv roll och dela ut priser till de bästa verken. Sist men inte minst kommer avsnittet “Occhio sul mondo” att ge besökare, som vanligtvis väljer rabattboende, möjlighet att hantera några viktiga nuförtiden frågor. I år kommer fokus att ligga på miljön, med särskild uppmärksamhet på klimatförändringarna.

För att göra programmet för evenemanget ännu rikare och mer diversifierat kommer många speciella evenemang att äga rum under festivalen: från konserten av Avion Travel, som kommer att hylla Nino Rota 30 år efter sin död, spela 14 stycken tagna från soundtracken till några fantastiska filmer, till olika utställningar (inklusive en utställning tillägnad Sergio Leone, en tillägnad Antonio Ligabue , och utställningen “Cape Farewell: Art and Climate Change”), till ett antal debatter och workshops som behandlar viktiga teman om filmvärlden.